Сос “Песто”

10 коментара0/5

t color="#809FFF">Италианският сос „Песто" се използва за приготвяне на зеленчукови супи и други ястия. Първоначално се е „разбивал" в хаван, но днес за тази цел се използват миксер или най-добре пасатор.

Продукти:

60 г листа от босилек
4 едри листа от спанак (бланширани 30 сек. в гореща вода)
1 суп. л. нарязан на ситно магданоз
1 ч.л. сол
3 счукани скилидки чесън
60 г настъргано сирене (пармезан)
55 г ядки (по избор)
150 мл зехтин

Начин на приготвяне:

  • Босилекът, спанакът, магданозът, солта и чесънът се разбиват с пасатор до гладка маса.
  • Прибавят се сиренето, смлените ядки и зехтинът и сместа се разбива отново.
  • За да се съхрани сосът по-дълго време, се слага в чист стъклен буркан и отгоре се налива тънък слой зехтин.
  • Захлупва се и се държи в хладилник.


24.02.2006/rozali.com

10 коментарaДобави коментар »

Didi

От Didi02.07.2012, 08:25 ч.

аз замених босилека с магданоз, добавих също малко лимонов сок (1/2 лимон, малко сол, 2 ч.л.захар и 2 с.л.кисело мляко. Мога да Ви кажа, че стана убиец. Внимавайте с лимона, ако е много сочен, ще трябва да сложите повече захар....

Виж всички коментари за "Сос “Песто”".