h1

Ньоки с доматен сос

април 28, 2007

gnocchi-in-a-dish.jpg

Ньоките са италианското подобие на кнедли или по-дебелият братовчед на пастата. Представляват, в най-общи линии, малки, пухкави топчета от картофи, брашно и яйце. Струва ми се, че поне тук в България не им е било обръщано достатъчно внимание. Днес обаче, подтикнати от отскорошното наличие на пресни картофи, с Магдалина се видяхме да обсъдим поредния си кулинарен подвиг и решихме, че е крайно време да поправим това и да си направим и ние едни ньоки. Така де. :)

Трябва да призная, че ньоки така и не бях правила до днес. Идеята за тях ми я пусна сестра ми – от известно време насам все ми разказва колко били хубави нейните и как трябва някой ден да си направим. Така и все още не сме стигнали до това, а и рецепта все забравя да ми я каже. Но това не ни спря, разбира се. За вдъхновение се консултирахме с една от любимите ми готварски книги – My French Kitchen: A Book of 120 Treasured Recipes. Авторът на книгата е Джоан Харис – същата, която написа „Шоколад“ преди няколко години (сигурна съм, че не само аз имам добри спомени от тази книга). Та в тази книга има чудесна рецепта за ньоки със спанак и синьо сирене, която послужи за основа на това, което сътворихме с Магдалина днес. Ето какво се получи:

Продукти за ньоки:

600 гр. картофи
2 жълтъка
150 гр. брашно + още за овалване
50 гр. прясно настърган пармезан
75 гр. масло
сол
прясно смлян черен пипер

още 50 гр. масло
още 50 гр. пармезан
малко ситно нарязан къдрав магданоз

Продукти за доматения сос:

5-6 средно големи домата
4-5 скилидки чесън
зехтин
1 ч.л. захар
сол
прясно смлян черен пипер
къдрав магданоз

Преди всичко да започне, трябва да бъде уточнено, че правенето на ньоки си е сериозна врътня и изисква търпение. Въоръжени с такова, можем вече да пристъпим напред.

Картофите се обелват, измиват се, нарязват се на средно големи кубчета и се слагат в тенджера с вода, колкото да ги покрие и един пръст отгоре. Варят се, докато водата съвсем изври от тенджерата, като внимавате да не загорят. След като са готови, картофите се слагат в купа и се намачкват на пюре. След това се слагат маслото, жълтъците, брашното, пармезанът, солта и пиперът.

gnocchi-mix.jpg

Омесва се хубаво тесто, което не бива да е прекалено лепкаво. Ако е – добавете още малко брашно. От него се правят малки топчета – колкото малък орех, и се поставят в набрашнена тава. Симпатичната форма на ньоките се постига като се боцват лекичко с вилица ето така:

gnocchi-press.jpg

gnocchi-pressed-long.jpg

Ако има двама човека, които да готвят самоотвержено, както беше в този случай, това е моментът, в който функциите се разпределят и единият отива да прави доматения сос. :) Магдалина е велик майстор на доматения сос, трябва да и го призная. Какво направи тя – задуши нарязаните на филийки скилидки чесън в зехтина за 1-2 минути и после добави настърганите домати. Остави ги да къкрят на умерен огън около час, за да стане сосът гъст и хомогенен. След това добави малко сол, черният пипер и лъжичка захар – може да прозвучи странно, но малкото захар убива киселината на доматите и ги прави адски вкусни. Точно преди да свали тенджерата от огъня, добави и наситно нарязаният магданоз. Може, разбира се, да се използва и нормален магданоз, но къдравият е с по-силен аромат и в простичко ястие като това, в което няма много подправки, е добре да се усети повече магданозът.

ciuffo.jpg

Стана сос за чудо и приказ. След това Магдалина дойде да ми помогне, защото аз овалвах последните ньоки в брашното и им правех трапчинките и вече мърморех леко нервирано. Внимание! Не почвайте да готвите ньоки, ако вече сте много гладни! По-добре е да имате нещо за гризане наоколо, за да не почнете да гризете околните. :)

Та…да. Когато ньоките са готови, се сваряват на партиди във вряща подсолена вода за 1-2 минути. Добре е да имат място да плуват. Готови са, когато изплуват сами на повърхността. Вадят се с решетъчна лъжица и се поставят в гевгир, за да се изцедят добре. Когато са готови, се поставят в тава и се поливат с разтопено масло, поръсват се с пармезан и магданоз и се пекат в загрята фурна около 20 минути, до златисто.

gnocchi-collage.jpg

Сервират се в чиния с готовия доматен сос. Резултатът е много вкусно и учудващо леко ястие.

gnocchi-half-eaten.jpg

А това е моментът, в който аз вече се успокоих и взех да ям по-бавно, за да се наслаждавам на хубавата храна. Да, наполовина са изядени. :) Наистина изисква малко повече време и търпение, но си заслужава.

20 коментара

  1. Супер изглежда :)


  2. благодаря! :) беше и много вкусно, ама не остана…


  3. Ако не бях яла сигурно щеше много да ми се прияде. Искам да кажа само, че gnocci има и в готов варянт, като пастата – само, предполагам, още не са стигнали до България, пък и яма да са толкова вкусни като гореописаните.


  4. Мммммм, мням, мням, мням :D

    Момичета, що не се регистрирате в блогосферата бе? Ето тука така: http://blogosfera.dnevnik.bg/

    Вашто блогче напълно си го заслужава! :)


  5. Ей, и що е с тоз черен скин блога, аз да си сложа такъв, че съм в перманентно състояние на депресия, разбирам. Ама има един скинец с бананов шейк и рецепта към него, напълно ще ви подхожда… Ся, като нищо ще си речете „тая пък ко дава акъли“ и ще сте прави, ама аз понеже вече редовно витая тук и направо си се чувствам като вкъщи, та затуй…


  6. Ние обаче идея си нямаме как става регистрацията в блогосферата на Дневник?

    А скина може и да сменим по-нататък :)))


  7. Хм, пращаше им се мейл, ама нещо не намирам адреса… Ше го потърся и ше кажа :)


  8. Ндааа, ето го мейла. Пращате молба да ви включати те го правят:)

    kaladan@gmail.com


  9. ха, мерси, марфа!

    а знаеш ли ти, че има музикален лейбъл, кръстен на тебе? :) http://marfarecords.com/


  10. Днеска понеже ми е ден за спамене, доакто си мързелувах вкъщи съчиних две ножчета с вилички:) Ей ви ги, дано ви харесат: т’ва http://marfieta.files.wordpress.com/2007/04/knifefork.jpg и т’ва: http://marfieta.files.wordpress.com/2007/04/kf1.jpg

    Да си ги имате за спомен :Р :Р :Р


  11. хихихи, много са готини. благодаря! може да си изберем едно за нов аватар, като остарее този. запазвам ги :Р
    явно твоят мързел е продуктивен…а аз пък съм на работа днес. няяя….


  12. Ньоки в София има, ама съм забравила от къде ги купих. Не сменяйте скина – много ме кефи!


  13. hey. you posted this?
    you posted this?!

    this is war.
    baby-dude, sissy and i are gonna take you, man!!


  14. oh, and by the way, how do you pronounce it? gnocchi? or gnocchi?


  15. i wasn’t kidding when i told you (or when i concurred that) you just HAVE to learn the cyrillic. it’s ГНОЧИ! of course it is.


  16. napravo gi obojavam tezi Nioki, yadoh gi v Italiya, blagodarya za receptata o6te utre 6te gi probvam. celuvki


  17. naistina sa mn vkusni niokite no ne sam saglasna 4e sa leki kato hrana imaiki v predvid 4e na 4ovek sas normalno teloslojenie i kilogrami mu stigat okolo 100 gr nioki da se nasiti


  18. Probvala sym i drugi recepti, no tazi e naj-spoluchlivata za nioki. Blagodaria, za koeto!


  19. Има ги в Пени маркет.


  20. Супер вкусна рецепта! Препоръчвам! (-:



Вашият коментар