5 различни рецепти за мусака, с които да блеснеш

Мусаката е традиционно и много вкусно ястие, с което можете да блеснете пред всеки ваш гост или приятел. За целта ние от “Всички теми” сме ви подготвили 5 различни рецепти за мусака, с които да пробвате!

Рецепти за мусака с кайма и картофи

различни рецепти за мусака

Необходими продукти:

  • 3 големи картофа, нарязани на филийки
  • 1/2  кг. свинска или телешка кайма
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 3 скилидки чесън, смлени
  • 1 консерва (400гр.) нарязани на кубчета домати
  • 2 с.л. доматена паста
  • 1 ч.ч. сушен риган
  • 1/2 ч.ч. чубрица
  • 1/4 ч.ч. зехтин
  • 1/2 ч.ч. галета
  • 100 гр. настърган пармезан
  • Сол и черен пипер, на вкус

За заливката:

  • 2 яйца
  • 200 мл. прясно мляко
  • 1 с.л. масло

Начин на приготвяне:

Тази вкусна рецепта за мусака се приготвя по следният начин:

Загрейте фурната до 190°C.

Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган на средно висока температура. Добавете каймата, лука и чесъна. Гответе, като разбърквате често, докато каймата се запържи и лукът омекне.

Добавете доматите от консервата, доматеното пюре, ригана, чубрицата, солта и черния пипер. Разбъркайте, за да се смесят добре съставките, намалете котлона и оставете да къкри около 10-15 минути. Разбърквайте от време на време.

Междувременно намажете нарязаните картофи със зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Поставете ги в тава и печете в предварително загрята фурна (160°C) за около 15-20 минути, докато омекнат.

В тава за печене подредете пласт картофи и поръсете с галета. Върху тях разпределете готовата плънка и поръсете с пармезан.

Семейни коледни подаръци

В купа разбийте заедно яйцата, прясното мляко и разтопеното масло. Изсипете сместа върху мусаката. Печете 40-45 минути, докато се зачерви отгоре и се стегне плънката.

Извадете мусаката от фурната и я оставете да почине около 10 минути преди сервиране.

Насладете се на вашата вкусна домашна мусака!

Виждате, че рецептата за мусака е приятна и лесна!

различни Рецепти за традиционна гръцка мусака

Необходими продукти:

  • 500 гр. агнешка или телешка кайма
  • 2-3 средно големи патладжана, нарязани на филийки
  • 3-4 средно големи картофа, нарязани
  • 1 голяма глава лук, нарязана
  • 3 скилидки чесън, смлени
  • 1 консерва (400гр.) домати
  • 2 с.л. доматена паста
  • 1/2 чаша червено вино
  • 1 ч.ч. сушен риган
  • 1/2 ч.ч. куркума
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер, на вкус

За соса бешамел:

  • 6 с.л. масло
  • 1/2 чаша брашно
  • 4 чаши прясно мляко
  • 1/4 ч.л. смляно индийско орехче
  • 2 яйца
  • 1/2 чаша настърган кашкавал
  • Сол и черен пипер, на вкус

Начин на приготвяне:

Тази рецепта за мусака носи в себе си гръцки почерк и е традиционна за гръцката кухня.

Загрейте фурната до 190°C.

Загрейте зехтина, добавете каймата, лука и чесъна. Гответе на слаб огън като разбърквате често, докато каймата се запържи и лукът омекне.

Добавете доматите, доматеното пюре, червеното вино, ригана, куркумата, солта и черния пипер. Разбъркайте, за да се омесят добре, намалете котлона и оставете да се задушава около 15-20 минути, като разбърквате от време на време.

Междувременно пригответе патладжана и картофите като поръсите сол върху тях и ги оставите да престоят около 20 минути, за да си пуснат излишната вода. Подсушете ги с домакинска хартия.

Загрейте зехтина в голям тиган на средно висока температура. Добавете резените патладжан и гответе за около 3-4 минути от всяка страна, докато леко покафенеят. Направете същото и с резените картофи.

За да сглобите мусаката, наредете резените патладжан на дъното на тавичка. Разпределете част от сместа с каймата върху слоя патладжан. Добавете слой картофени филийки върху него и повторете процеса с останалия патладжан, каймата и картофите.

Соса Бешамел

За соса бешамел, в отделен съд разтопете маслото на среден огън. Добавете брашното и разбийте до гладкост. Постепенно налейте млякото, като бъркате непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Подправете с индийско орехче, сол и черен пипер. Свалете тенджерата от котлона и я оставете леко да се охлади. Разбийте яйцата и кашкавала.

20 интересни факта за Пейо Яворов

Най-отгоре залейте със соса бешамел. Мусаката се пече 45-50 минути, докато се зачерви отгоре и се стегне плънката. Извадете я от фурната и я оставете да почине около 10-15 минути преди сервиране.

Насладете се на вашата вкусна традиционна гръцка мусака!

различни Рецепти за мусака – постна мусака

различни рецепти за мусака

Ето една рецепта за постна мусака приготвена с помощта на соева кайма за любителите на безмесни ястия.

Необходими продукти:

  • 200 гр. соева кайма
  • 2 патладжана
  • 3 домата
  • 4 с.л. зехтин
  • с.л. зехтин
  • 1 голяма глава лук, нарязана
  • 3 скилидки
  • 1 голяма глава лук, нарязана
  • 3 скилидки чесън, смлени
  • 1 зелена чушка
  • 2 с.л. лютеница
  • 1 ч.ч. чубрица
  • Сол и черен пипер, на вкус

За соса бешамел:

  • 150 м.л. прясно мляко
  • 150 гр. кашкавал
  • 2 яйца
  • 6 с.л. зехтин
  • 5 с.л. брашно
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

Тази рецепта за мусака е често използвана във вегетарианската кухня.

Нарежете лукът и чушката наситно и запържете в 2 с.л. зехтин. Пасирайте 1 домат и го прибавете към зеленчуците заедно с подправките, лютеницата и нарязаните скилитки чесън.

Обелете патладжаните и ги нарежете на филийки, посолете ги и ги оставете настрана, за да се отцедят от горчивия сок. След това ги запържете за кратко от двете страни.

Накиснете соевата кайма в гореща вода, след което я прибавете към запръжката. Разбъркайте добре.

Обелете 2 домата, нарежете ги на филийки и ги наредете на дъното на йенска тава. Отгоре ги покрийте с половината филии патладжан и изсипете запръжката като я разпределите добре навсякъде.

Върху нея подредете останалите филии патладжан. Сложете ястието в загрята на 150-180°C фурна и печете около 20 минути.

За заливката, загрейте 2 с.л. зехтин, добавете брашното и го запържете като бъркате непрекъснато. Постепенно прибавете прясното мляко и посолете.

Накрая добавете настъргания кашкавал и разбитите яйца. Покрийте мусаката с готовата заливка, върнете я във фурната и печете до златисто.

Насладете се на вашата вкусна и здравословна постна мусака!

различни Рецепти за мусака – мусака с тиквички

Ето една проста рецепта за мусака от тиквички, която можете да опитате у дома:

Необходими продукти:

  • ½ кг тиквички, нарязани на кубчета
  • ½ кг картофи, нарязани на кубчета
  • 2 глави лук
  • 1 кг. картофи
  • 2 домата, настъргани
  • 4 с.л. олио
  • Сол и черен пипер
  • ½ връзка копър, нарязан на ситно
  • 3 яйца, разбити
  • 2 ч.ч. кисело мляко

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от тази рецепта е да подготвите тиквичките. Измийите добре тиквичките и ги нарежете на кубчета без да ги белите. След това вече задушете тиквичките и лука с олиото. Прибавете доматите и гответе още 5 минути. Подправете със солта, черния пипер и копъра.

След това прибавете картофите и задушете още няколко минути, като разбърквате. Прехвърлете сместа в подходяща тава и запечете в предварително загрята на 200 градуса фурна. За финал залейте зеленчуците със смес от яйцата и киселото мляко и запечете отгоре до златисто.

Това е много приятна типично лятна рецепта за мусака, която се приготвя бързо и лесно!Насладете се на вашата вкусна мусака от тиквички!

различни Рецепти за мусака – мусака с ориз

различни рецепти за мусака

Мусаката безспорно е царицата на българската кухня и е много обичана както от българите, така и от чужденците които опитват български ястия! С тази рецепта за мусака ще омаете вашите роднини и гости, които със сигурност ще останат без думи!

Фестивалът Сурва

Представяме ви една вкусна рецепта за мусака с ориз, с която да впечатлите близки и познати:

Необходими продукти:

  • 1 кг. праз
  • 100-150 гр. кашкавал
  • 100 гр. ориз
  • 3 домата    
  • 5-6 стръка магданоз
  • 5-6 стръка копър
  • 8-10 с.л. олио
  • 1-2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. естрагон

За соса:

  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 3 с.л. брашно
  • 2-3 с.л. краве масло
  • 2-3 щипки сол

Начин на приготвяне:

Нарежете празът надребно, след което го посолете и го задушете в олиото за 5-6 минути под капак. Почистете единият от доматите, нарежете го и го добавете към праза, като се задушава още 5 минути.

Прибавете ориза и налейте 100мл. гореща вода. След това овкусете с наситнените копър и магданоз, както и с естрагона.

Разтопете маслото за соса и го разбъркайте с брашното и прясното мляко. Разбийте яйцата и към тях добавете сосът.

Изсипете задушените зеленчуци в дълбока тава и ги покрийте с другите два домата, нарязани на филийки. Залейте със соса и поръсете с настъргания кашкавал.

Мусаката се пече в загрята на 180°C  фурна до зачервяване.

Насладете се на вашата вкусна мусака с ориз!

С тази вкусна рецепта за мусака ви гарантираме че ще спечелите доверието и ентусиазмът на вашите гости да опитват от вашите ястия!

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни