Кулинарни рецепти » Турска торта

 Турска торта

Продукти:

• 200 г захар
• 100 г бадеми
• 6 яйца
• 1 лимон
• 100 г брашно
• 50 г стафиди

За крема:

• 100 г захар
• 6 яйца
• 1 с.л. захар
• 3 ч.л. желатин
• 250 мл бяло вино

Начин на приготвяне:

Бъркаме жълтъците със захарта около 15 минути. Прибавяме брашното, настърганата кора на лимона, изцедения лимонов сок.

После прибавяме бадемите и стафидите, както и разбитите на твърд сняг белтъци. Бъркаме леко с дървена лъжица, за да стане сместа хомогенна.

Избираме две еднакви тортени форми, намазняваме ги и печем блатовете в предварително загрята умерена фурна.

Оставяме блатовете да изстинат като през това време правим крема: Стопяваме желатина в малко вода и бием с миксер жълтъците, захарта, виното. Прибавяме желатина, слагаме на котлона и сгъстяваме с непрекъснато бъркане.

Оставяме крема да поизстине и прибавяме в него лъжица по лъжица разбитите на гъст сняг белтъци.

Разрязваме единия блат напречно на две. Мажем двете половинки с крем и ги слепваме. Отгоре слагаме и втория блат. На равномерен пласт намазваме останалия крем.

Отстрани облепваме тортата с малки бисквитки, които сме намазали с мармалад или сметана и сме поръсили с бадеми.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Начало