|
Тема
|
Агнешко- кебап върху пюре от патладжан
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 07.02.10 19:07 |
|
Като споменах за пелина, та се сетих за една моя рецепта, от която съм много доволен и я считам за доста гастрономска...
Всичките продукти се намират на пазара в този сезон.
АГНЕШКИ КЕБАП ВЪХУ ПЮРЕ ОТ ПАТЛАДЖАНИ
========================================
ПРОДУКТИ:
600 г. агнешко от плешка
100 г. лапад
100 г. спанак
1 вр. пресен лук
половин вр. магданоз
1 с.л. пресен или сух джоджен
1 нищожно стръкче пресен или сух пелин
1 ч.л. сол
четвърт чаена лъжичка черен пипер
120 г. краве масло
4 яйца
ЗА ПОДЛОЖКАТА:
4 средни патладжана
50 г. орехови ядки
1 с.л. тъмен оцет балсамико
1 скилидка чесън
ЗА ГАРНИРАНЕ:
4 резенчета обелен лимон
клонка пресен магданоз
4 резенчета обелено киви
Месото нарязваме на средни парчета, приблизително колкото кибритена кутийка.
Парчетата поставяме в купа, поръсваме със солта, черния пипер, нарязаните на ситно джоджен и магданоз, нарязаните на едро спанак, лапад и зелен лук, добавяме и ситно нарязаното стръкче пелин (нищожно количество, само за аромат, ако е в повече, има опасност да загорчи...).
Поливаме с разтопеното и леко запържено масло и добре разбъркваме всичко.
Приготвяме си 4 парчета плътна амбалажна хартия или хартия за печене с размери 25 на 25 см., както и 4 парчета алуминиево фолио с размери малко по-големи от тези на хартията.
В средата на парчето хартия поставяме една четвърт от месото със зеленчуците и загъваме крайщата като плик.
Поставяме този плик върху алуминиевото фолио и отново загръщаме крайщата като плик, като добре притискаме крайщата.
Печем в тавичка с малко вода около 45 мин. при 200 градуса, по средата на фурната.
За патладжаненото пюре печем патладжаните в тавичка, като предварително ги надупчваме на няколко места, за да изтече и се изпари по-лесно излишният сок.
Когато омекнат добре ги изваждаме в съд с капак , посоляваме и оставяме да поизстинат под лек наклон.
Обелваме, нарязваме на едри парчета и отново поставяме в съд под наклон, за да се отцеди максимално сокът от тях.
Отцедените патладжани, заедно с ореховите ядки и чесъна прехвърляме в съдчето на блендера, добавяме и балсамовия оцет. Пасираме всичко до гладко пюре.
Яйцата забулваме, като от ниско ги изсипваме в два-три пръста вряща вода, подсолена с 1 ч.л. сол и подкиселена с 1 с.л. оцет (за предпочитане ябълков). Изваждаме ги, когато белтъкът побелее добре. Жълтъците трябва да бъдат рохки.
Сервираме, като в чинията оформяме подложка от патладжаненото пюре, върху него изсипваме съдържанието на едно от пакетчетата.
Върху месото поставяме по едно забулено яйце, а върху пюрето гарнираме с кубчета обелен и нарязан лимон и кубчета киви.
Запържваме 60 г. качествено краве масло до зачервяване и с него поливаме внимателно върху порцията месо и забуленото яйце.
"Ако искаш любов, вземи си куче..."
| |
Тема
|
Re: Агнешко- кебап върху пюре от патладжан
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
avg (член) |
Публикувано | 07.02.10 23:53 |
|
Аха,къде го намери това агнешко в тая зима в БГ ?Аз съм правила твоето пилешко филе със сос от патладжани-обожавам патладжани-голяма връня беше ,но си заслужаваше .И понеже обичам и агнешко ще го приготвя тия дни
| |
Тема
|
Re: Агнешко- кебап върху пюре от патладжан
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
avg (член) |
Публикувано | 08.02.10 00:22 |
|
Това е ястие което аз обичам.За първи път го опитах в турски ресторант и ми хареса много.Пуснах рецептата в един друг форум ,но да я напиша и тук,може на някой да му хареса
Има две различни истории за това за кого е било създадено това ястие-първата е за султан Мурад 4 след като се връщали от лов спрели в някаква къща за да преспят и готвачът я приготвил за него,а другата е свързана със съпругата на Наполеон 3 империатрица Южени в палата на султан Абдулазиз- готвачът я приготвил специално за случая
SULTAN'S DELIGHT - HUNKAR BEGENDI
50g краве масло
3 супени лъжици зехтин
1.8kg агнешко месо - от рамо или бут, обезкостено и нарязано на кубчета с големина 2.5cм
2 глави червен лук(може и с обикновен)
5 скилидки чесън- смачкани
3-4 големи добре узрели домата-обелени и изчистени от вътрешноста , нарязани на парчета или 2 супени лъжици доматена паста
½ ч.л. сушена мащерка
1 с.л. сух риган
¼ ч.л. карамфил
½ ч. л. бахар
1 ч. л. смлян кимион
300 мл агнешки булон
сол и черен пипер- прясно смляно
магданоз- за гарнитура
За патладжановото пюре
4 големи патладжани
200 мл прясно мляко
5 супени лъжици сметана- пълнимаслена
50 гр краве масло
1 супена лъжица брашно
110гр Kasseri сирене (Чедър или Gruyère), настърган
1 ч.л. лют червен пипер-на вкус-може повече, може и по-малко
сол и черен пипер- прясно смлян
начин на приготвяне
Фурната се зaгрява до 180 градуса C
Зехтинът и кравето масло се слагат в тиган и след като маслото се разтопи се добавя месото и се запържва за около 5 минути -да си промени цвета(не се пържи при на висока температура защото маслото ще загори)
Прибавя се лукът и чесънa и се пържи .След няколко минути се добавят нарязаното домати или доматеното пюре, мащерката, ригана, карамфила, бахара, кимиона и се подправя със сол и черен пипер. Добавя се булона и след като заври се намалява и се остава да къкри без капак около 2- 2 1/2 часа докато се сгъсти соса и месото е меко ,но да не се разпада.
За патладжаненото пюре
Патладжаните се изпичат се във фурната за около 40 минути или докато омекнат. Оставят се да изстинат леко.
Обелват се и се правят на пюре.
В тенджера се слагат млякото и сметаната и се затоплят. В тиган се разтопява маслото и след като загрее се добавя брашното-запържва се . Бавно се добавя топлото мляко и сметаната като се бърка непрекъснато - да стане на гъст бял сос.
Добавя се към патладжановото пюре и след като се поеме се добавят сиренето, лютият червен пипер и се подправя на вкус със сол и черен пипер.Слага се на умерен огън и след като заври се оставя да къкри около 5 минути и се сваля от котлона.
Сервира се като се слага пюре в средата на чинията и отгоре се слага от месото поръсва се със ситно нарязан магданоз.
Сервира се с ориз за гарнитура и резени лимон
| |
|
|
|
|