В тази жега е прекрасно да се охладиш със сладолед. Особенно ако е плодов. Но този път ми се искаше да има и малко сметана. За това напарвих един пъпешов шербет. Ако се чудите каква е разликата между сорбет и шербет – сорбета е само от замразен плод (като тази рецепта на Прасковено сорбе с мента), а в шербета освен плод има и сметана или мляко. Рецепта е напълно изпълнима без машина за сладолед. Както и преди съм споменавала, пасатора върши чудесна работа за разбиване на кристалчетата, а преди това трябва да се разбърква добре няколко пъти, докато се охлажда. Като се добави и малко алкохол в сместта, сладоледа става доста гладък, и доста уханен.
Продукти:
1 кг добре узрял пъпеш, обелен и нарязан на парчета
400 гр (1 голяма кофичка) заквасена сметана
250 мл готварска сметана
6 с.л захар (ползвах течен диабетичен подсладител)
3 с.л порто или друг алкохол (ром, коняк, водка)
1/4 ч.ч вода
Приготовление:
Водата и захарта се кипват, докато захарта се разтвори напълно. Оставя се да се охлади
Пъпеша заедно със сиропа се пасира на гладка каша с пасатора.
Готварската и заквасената сметана се семсват и се разбъркват добре и след това се смесват с пъпешовото пюре.
Изсипвате в подходящ съд и слагате в камерата. Проверявайте на всеки половин час и разбърквайте всеки път когато сместта се заледи по краищата на контейнера. Когато сладоледа стане на едри кристали разбийте с пасатора до гладка каша. Охладете леко и сервирайте. Този пъпешов шербет е прекрасен с нещо шоколадово – бисквити, пурички или натурален леко горчив шоколад
Добър апетит!
Други публикации: